Wat zijn fillers nu juist?

Fillers zijn ontwikkeld voor esthetische gezichtsbehandelingen: om effectief ongewenste rimpels te verminderen, de gezichtscontour te verbeteren en het volume te herstellen. Denk hierbij onder andere aan de neuslippenplooien, afhangende mondhoeken, het vergroten van de lippen, de lijntjes in de bovenlip, of het accentueren van jukbeenderen. De fillers zijn een zachte gel op basis van gestabiliseerd hyaluronzuur.

Hyaluronzuur is een suikermolecuul dat van nature voorkomt in bijna alle levende organismen. Het bindt water en werkt als een smeermiddel in onder andere de gewrichten. Verder is het belangrijk voor het transport van alle bouwstoffen en het regelt de waterhuishouding van de huid.

Consult met dokter Paulien Hilven
Bespreking geschikte behandeling
Opvullen neuslippenplooi of lijnen aangezicht
Traangootfiller
Lipfiller
Barcode lippen

Bij het ouder worden, wordt er minder onderhuids bindweefsel en elastine aangemaakt. Tegelijkertijd wordt dit sneller afgebroken, vooral bij veel blootstelling aan de zon. Hierdoor zal de huid minder stevig worden, waardoor er rimpels ontstaan.

De arts bespreekt met u welke plaatsen u behandeld wilt hebben. Er kunnen foto’s genomen worden om het effect in de toekomst op te volgen. Indien nodig, wordt er een verdovende crème aangebracht die even moet inwerken. Vaak is verdoving niet nodig vanwege de zeer dunne naaldjes die gebruikt worden. Vervolgens wordt uw gelaat ontsmet.

Hyaluronzuur gel wordt via een fijne naald of canule in de huid geïnjecteerd. Hierdoor wordt er volume gecreëerd en ziet de huid er jonger uit. Rimpels en lijnen zullen vervagen, waardoor u een zachtere, natuurlijke uitstraling krijgt.

Na de behandeling wordt vaak een lichte massage gegeven op het behandelde gebied.

Hoe lang de filler werkt is afhankelijk van het type filler, het behandelde gebied en de stofwisseling. Het resultaat houdt 6-12 maanden aan. Wanneer er een lichter hyaluronzuur wordt gekozen, heeft de werking een kortere duur dan wanneer er een steviger hyaluronzuur wordt gekozen. Wanneer de filler in losmazig en beweeglijk weefsel zoals de lippen wordt toegepast, is de werkingsduur ook korter; zo’n 6 tot 9 maanden.

Het effect van fillers blijft dus 6 maanden tot meer dan een jaar zichtbaar afhankelijk van het product en het behandelde gebied. Het is echter niet aan te raden om te wachten totdat het resultaat verdwenen is, maar om terug te komen voordat alles is uitgewerkt. Bij een dergelijke touch-up behandeling zal minder volume nodig zijn dan bij de oorspronkelijke behandeling, zal er geen jojo-effect ontstaan en blijft het gelaat het gunstig resultaat behouden.

Vanaf de volgende dag mag er weer make-up aangebracht worden. Soms kan er een lichte roodheid, zwelling of blauw plekje aanwezig zijn. Deze verdwijnen over het algemeen snel. Vermijd een aantal dagen druk op het behandelde gebied en vermijd blootstelling aan zonlicht in geval van een blauwe plek.

Na de behandeling mag u dezelfde dag niet sporten of in het behandelde gebied wrijven. Verder dient u best ook enkele dagen alcohol te vermijden. U hoeft het gebied niet te masseren tenzij de arts u anders instrueert.

U ziet direct het effect van een fillerbehandeling. Het optimale resultaat zal na ongeveer twee weken aanwezig zijn, gezien de fillers ook nog een beetje vocht aantrekken waardoor hun effect versterkt wordt.